Πάτρα: Ρούχα σε 400 οικογένειες – 200 μερίδες φαγητό – Πρωινό σε 1200 παιδιά

Ο Δήμος Πατρέων αξιοποιεί τα Ευρωπαϊκά προγράμματα για την ανακούφιση των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν την φτώχεια και την ανεργία μαζί με ότι άλλα προβλήματα αυτά συνεπάγονται.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε την λειτουργία Συγκεκριμένων Κοινωνικών Δομών προκειμένου να υποστηρίξει τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ,χωρίς τη μεσολάβηση ΜΚΟ ή εταιρειών, εξασφαλίζοντας τα υπάρχοντα δικαιώματα των εργαζομένων, που προσλήφθηκαν για τη λειτουργία τους και εξοικονομώντας κονδύλια, που θα κατέληγαν στους μεσάζοντες –  διαχειριστές.

Αποτελούν   κοινωνικές δομές απαραίτητες να λειτουργούν μόνιμα, με μόνιμους εργαζόμενους και όχι για περιορισμένο χρονικό διάστημα, όπως γίνεται με τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Γι΄αυτό διεκδικούμε, όπως για όλα τα προγράμματα, μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων, ένταξή τους στο δυναμικό του Δήμου και άμεση χρηματοδότησή της από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να εξασφαλίζεται η συνεχής και μόνιμη λειτουργία της.

Συγκεκριμένα στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδος – ΕΣΠΑ 2014-2020 ξεκίνησαν την λειτουργία τους στον Δήμο μας :

  • Το «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Πατρέων» που περιλαμβάνει και Κινητή Μονάδα
  • Οι «Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου»
  • και πρόκειται να ξεκινήσουν την λειτουργία τους το επόμενο διάστημα
  • το Κοινωνικό Φαρμακείο και
  • Δομές Αστέγων : Ανοικτό Κέντρο Ημέρας & Υπνωτήριο
 Το ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

Είναι μια νέα δομή που λειτουργεί συμπληρωματικά στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Πατρέων και αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής και υποδοχής του πολίτη. Από εκεί ο πολίτης ενημερώνεται για όλα τα επιδόματα που δικαιούται, όλους τους φορείς, υπηρεσίες και προγράμματα που του παρέχουν κοινωνική φροντίδα οποιασδήποτε μορφής σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας ή επικράτειας.

Στο Κέντρο Κοινότητας μπορούν να απευθύνονται όλοι οι πολίτες της περιοχής, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κάποιο κοινωνικό πρόβλημα οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειας τους (ανεργία, οικονομική αδυναμία, έλλειψη στέγης, προβλήματα διαβίωσης λόγω αναπηρίας ή γήρατος) και χρειάζονται τη συνδρομή της Πολιτείας. Επίσης απευθύνεται και σε στοχευμένες ευπαθείς ομάδες όπως οι εξαρτημένοι, οι ρομά, οι πρόσφυγες κλπ.

Ποιες υπηρεσίες παρέχει;

–              πληροφόρηση, παραπομπή και διασύνδεση με προγράμματα πρόνοιας και κοινωνικής ένταξης ανάλογα με τις ανάγκες του ωφελούμενου

–              υποστήριξη στην υποβολή αιτήσεων για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύηςή άλλα προγράμματα

–              ψυχοκοινωνική υποστήριξη

–              μαθησιακή στήριξη

–              διοργάνωση τοπικών εκδηλώσεων με επιμορφωτικό, ενημερωτικό και κοινωνικό περιεχόμενο

–              υπηρεσίες εργασιακής συμβουλευτικής

Στελεχώνεται από:

Κοινωνικούς Λειτουργούς, Ψυχολόγο, Παιδαγωγό, Διοικητικό Υπάλληλο.

Λειτουργεί καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή  08:00-16:00.

Ώρες εξυπηρέτησης δικαιούχων Κ.Ε.Α: 08:30-14:00

Διεύθυνση :Ελ. Βενιζέλου 33 & Σολωμού, Τ.Κ 26332 Πάτρα

2614409977                   d.patrewn.k.k@gmail.com

Οι ΔΟΜΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ αποτελούνται από το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ & ΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ

Στόχος της δομών αυτών είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της υποστήριξης των ομάδων τοπικού πληθυσμού που πλήττονται ή απειλούνται  από την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Συγκεκριμένα οι δομές του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Παροχής Συσσιτίου απευθύνονται σε εκείνο το μέρος του τοπικού πληθυσμού που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σε βασικά αγαθά διατροφής, ένδυσης, και ενίοτε αντιμετωπίζει πρόβλημα καθημερινής επιβίωσης.

Βάση του Κανονισμού Λειτουργίας που πρόσφατα ψήφισε ο Δήμος μας με συγκεκριμένα κοινωνικο – οικονομικά όρια-κριτήρια, που είναι  υψηλότερα των θεσπισμένων ορίων της φτώχειας, από την ΕΕ και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο κάθε πολίτης, το  κάθε νοικοκυριό που έχει σοβαρή ανάγκη σε θέματα καθημερινής διατροφής μπορεί να απευθύνεται στις δομές μας.

Στόχος είναι όλοι οι πολίτες που αντιμετωπίζουν θέματα σίτισης να λάβουν την αναγκαία  βοήθεια

–              σε επίπεδο παροχής τροφίμων και λοιπών αγαθών πρώτης ανάγκης

–              σε επίπεδο ψυχοκοινωνικής στήριξης για την βελτίωση του επιπέδου ζωήςτους.

Κοινωνικό Παντοπωλείο: Η Δομή παρέχει

–              τροφίμα και είδη πρώτης ανάγκης  σε τακτική βάση σε άτομα και οικογένειες/νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα καθημερινής διαβίωσης.

Δίνονται τρόφιμα μακράς διάρκειας (γάλα εβαπορέ, ρύζι, όσπρια, ζυμαρικά, ζάχαρη, ελαιόλαδο) καθώς και νωπό κρέας ή πουλερικά.

Συμπληρωματικά δίνονται φρούτα, λαχανικά καθώς και είδη καθαριότητας και είδη ατομικής υγιεινής (ανάλογα με τις δυνατότητες).

–              Σε συνεργασία με τη Δημοτική Ιματιοθήκη  είδη ρουχισμού και παιχνίδια.

Αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών αυτή την στιγμή περίπου 400.

Παροχή πρωινού -δεκατιανού σε παιδιά που φοιτούν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με σκοπό να καλύψουν την ανάγκη των μαθητών οικονομικά αδύναμων οικογενειών  για ένα πρωινό/δεκατιανό γεύμα . Σε μηνιαία βάση δίνονται: γάλα εβαπορέ, φρυγανιές, δημητριακά, βούτυρο, μαρμελάδα.

Αριθμός παιδιών: 1200 ανά διανομή

Δομή Παροχής Συσσιτίου: Αφορά στην παροχή γευμάτων σε καθημερινή βάση σε ωφελούμενα άτομα και οικογένειες που έχουν αδυναμία πρόσβασης σε μαγειρεμένο φαγητό: Άτομα άστεγα, τρίτης ηλικίας με αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης, Άτομα με Αναπηρία, νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα, πρόσφυγες,  μετανάστες κλπ.

Επιπλέον υποστηρίζει την σίτιση παιδιών οικονομικά αδύναμων οικογενειών που συμμετέχουν στα θερινά ΚΔΑΠ του Δήμου Πατρέων.

Η διατροφή καλύπτει δύο γεύματα την ημέρα ανά άτομο για επτά ημέρες την εβδομάδα.

Καθημερινά δίνονται πάνω από 200 μερίδες φαγητού.

Οι ενδιαφερόμενοι απευθύνονται στην έδρα της Δομής που είναι το Κοινωνικό Παντοπωλείο – Κοραή 5  / τηλ 2610311561  μέχρι αρχές Σεπτέμβρη και μετά

Ελ. Βενιζέλου 38 και Σολωμού / τηλ. 2614409977

e-mail : koinonikopantopoleio.patras@gmail.com

-από patrastimes.gr

You May Also Like