Πάτρα : Έως το τέλος Ιουνίου δεκάδες ακίνητα περνούν στο Δημόσιο

Με τον κίνδυνο να χάσουν οριστικά τα ακίνητά τους βρίσκονται πολίτες του Δήμου Πατρέων, καθώς τέλος Ιουνίου λήγει οριστικά η οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών του Κτηματολογίου.

Καθώς συμπληρώνονται 14 χρόνια από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου της Πάτρας, που αφορούσε τα ακίνητα που βρίσκονται στον παλαιό «μητροπολητικό» Δήμο, χάνεται οριστικά η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής και συνεπώς και το ίδιο το ακίνητο.

Οσοι ιδιοκτήτες δεν έχουν εγγράψει την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο τα προηγούμενα χρόνια ή στις εγγραφές υπάρχουν σοβαρά λάθη και παραλείψεις, κινδυνεύουν ξαφνικά να βρεθούν χωρίς να το έχουν στην κατοχή τους, καθώς αυτό θα «περάσει» στο δημόσιο ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Για το συγκεκριμένο θέμα έχει κινητοποιηθεί τόσο ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών, όσο και άλλοι φορείς, όπως ο Δήμος Πατρέων, η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, οι συμβολαιογράφοι της Πάτρας κ.ά.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών, για να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα, ζητά παράταση 6 μηνών -μέχρι τέλος του χρόνου-, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να προβούν στις απαραίτητες δηλώσεις ή διορθώσεις.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Αθ. Ζούπας στους patrastimes, από από τις 30 Ιουνίου και μετά όσα ακίνητα φαίνονται στο Ελληνικό Κτηματολόγιο «αγνώστου ιδιοκτήτη» θα περιέλθουν στο ελληνικό δημόσιο.

Επίσης, όσα ακίνητα φαίνονται τώρα ως περιουσία του ελληνικού δημοσίου, λόγω του δήθεν δασικού χαρακτήρα της έκτασης και αρκετοί συμπολίτες έχουν υποβάλει ένσταση, ακόμα και αν η ένστασή τους μελλοντικά γίνει δεκτή, θα χάσουν το ακίνητό τους, αφού αυτό με την οριστικοποίηση των εγγραφών θα περιέλθει στο ελληνικό δημόσιο.

Αυτές είναι δύο μόνο από τις περιπτώσεις όπου ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να χάσουν τα ακίνητά τους, ενώ το ίδιο ισχύει και σε άλλες περιπτώσεις, όπως αν κάποιος θέλει να ασκήσει αγωγή, για παράδειγμα για αποδοχή κληρονομιάς.

You May Also Like