“Πόλεμος” για τα μαγαζιά της παραλιακής- Έτοιμη η νομοθετική ρύθμιση που υποσχέθηκε η Παπανάτσιου- Απειλούν με μηνύσεις οι δικαιωμένοι από το ΣτΕ

Eκατόν πενήντα εργαζόμενοι, οι οποίοι στη full σεζόν αυξάνονται σε 250, πέντε μαγαζιά και δύο εν αναμονή, ενοίκια που κυμαίνονται από 3.000 έως 3.500 ευρώ, εξώδικα, αγωνία, απειλές μηνύσεων και μια τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για κατεδάφιση, συνθέτουν το τοπίο της παραλιακής της Ηρώων Πολυτεχνείου, εκεί όπου συναντώνται ορισμένα από τα πιο γνωστά της cafe, bar και club, με την καθυστέρηση νομοθετικής ρύθμισης της απαίτησης της πόλης για απόκτηση του θαλασσίου μετώπου της.

Τα καταστήματα τα οποία παλιά νοίκιαζε ο ΟΛΠΑ και τώρα λόγω της προσωρινής παραχώρησης του θαλασσίου ετώπου νοικιάζει ο δήμος, έχουν δοθεί κατόπιν διαγωνισμού, οι ιδιοκτήτες τους αποδίδουν κανονικά τα ενοίκια (όχι όλοι όπως λένε οι πληροφορίες), πληρώνουν τους λογαριασμούς και τους φόρους , αλλά ανά πάσα στιγμή μπορεί να βάλουν λουκέτο, εξαιτίας μιας τελεσίδικης απόφασης του ΣΤΕ η οποία στηρίζεται στα προβλήματα που ανακύπτουν από το μετέωρο καθεστώς που προέκυψε από τον αποχαρακτηρισμό της λιμενικής ζώνης.

Το μέγα μπέρδεμα
Το μπέρδεμα από την προσωρινή παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου επιβεβαιώνει τους φόβους όσων τόνιζαν ότι θα δημιουργήσει παρά θα λύσει προβλήματα.Το κομμάτι του θαλασσίου μετώπου που έχει δοθεί προσωρινά στον Δήμο της Πάτρας προσκρούει πάνω στη νομοθεσία περί παλαιού αιγιαλού.

Με βάση την κείμενη νομοθεσία που καθορίζει τις παράκτιες ζώνες, υπάρχει η γραμμή του παλαιού αιγιαλού, αυτή που υπήρχε πριν την κατασκευή των λιμενικών εγκαταστάσεων και η γραμμή του νέου αιγιαλού η οποία ειναι μέσα στο λιμάνι εκεί που είναι τα κρηπιδώματα και στην Ακτή Δυμαίων εκεί που είναι η γραμμή των προσχώσεων. Το μεταξύ των δύο γραμμών τμήμα, το επίμαχο δηλαδή για την Πάτρα, αποτελεί δημόσιο κτήμα μη μεταβιβάσιμο, στο οποίο δεν μπορεί να παρέμβει κανείς, ούτε βεβαίως να τοποθετήσει οτιδήποτε, ακόμη και αν αυτό είναι ένα καρφί. 

Τίθεται λοιπόν θέμα νομιμοποίησης όσων βρίσκονται πάνω σε αυτό το κομμάτι.Η αποχαρακτηρισμένη ζώνη του λιμανιού που έχει παραχωρηθεί στο δήμο, δεν μπορεί προς το παρόν να είναι… κανενός, ούτε του ΟΛΠΑ από τον οποίο αποδεσμεύτηκε μετά τον αποχαρακτηρισμό, ούτε του Δήμου στον οποίο για να περιέλθει χρειάζεται ειδική νομοθετική ρύθμιση.

Με τον αποχαρακτηρισμό, παύουν να είναι νόμιμα και όλα τα κτίρια που βρίσκονται σε αυτή και τα οποία όταν κατασκευάστηκαν ήταν νόμιμα, καθώς μέσα στις λιμενικές ζώνες έχτιζαν τα λιμενικά ταμεία με ειδική έγκριση από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Τίποτε δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί, ούτε η ηλεκτροδότησή τους, ούτε η αλλαγή χρήσης κλπ.Ο κίνδυνος πλέον είναι, αν δεν αλλάξει ο νόμος, να μετατραπεί η παραλιακή ζώνη του θαλασσίου μετώπου σε μια παρατημένη ζώνη και τα υπάρχοντα μαγαζιά να οδηγηθούν σε λουκέτο.

Στον αέρα όλα τα μαγαζιά
Αυτή τη στιγμή στην παραλιακή της Ηρώων Πολυτεχνείου λειτουργούν πέντε μαγαζιά, ενώ άλλα δύο (ένα κλαμπ και μια γνωστή αλυσίδα παγωτών) βρίσκονται στην αναμονή για να λειτουργήσουν ανάλογα με τις εξελίξεις.Στο ίδιο καθεστώς βρίκονται και το θεατράκι και το μαγαζί στο φάρο, αλλά και ο ΝΟΠ.

Το πρόβλημα με τα μαγαζιά της Ηρώων Πολυτεχνείου που επισπεύδει τις διαδικασίες σε σχέση με τα άλλα, είναι ότι κινήθηκαν εναντίον τους νομικά οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων που βρίσκονται ακριβώς απέναντι, πάνω από το δρόμο για λόγους που αφορούν την πτώση της αγοραστικής αξίας των ακινήτων τους, τα οποία μένουν ξενοίκιαστα για λόγους προφανείς. Ποιός θα προτιμήσει θέα το δρόμο όταν μπορεί να έχει θέα την παραλία;Και γιατί να μην μπορούν τα μαγαζιά άνω του δρόμου να απλώσουν τις καρέκλες τους κάτω από αυτόν όπως συνέβαινε και παλιά;

Σε ρολο υποβολέα των αντιδράσεων καταστηματάρχες από άλλες περιοχές της Πάτρας που κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό ισχυριζόμενοι ότι ενώ αυτοί υποχρεώνονται να πληρώνουν κανονικά ενοίκια, οι καταστηματάρχες της παραλιακής τελούν εν ασυλία.

Τα εξώδικα
Τα καταστήματα μετά την προσφυγή των αντιδίκων στο ΣτΕ κρίθηκαν παράνομα και αυθαίρετα, ενώ έχει επικυρωθεί από τον Οκτώβριο του 2017 το πρωτόκολλο κατεδάφισής τους, χωρίς να το γνωρίζει κανείς. Ούτε ο δήμος που έδωσε κανονικά άδειες στα μαγαζιά το καλοκαίρι. Στο θέμα παρενέβη στην πορεία η Κτηματική η οποία πριν από ένα περίπου μήνα έστειλε έγγραφο στο δήμο ζητώντας του να αφαιρέσει όλες τις άδειες που έχουν δοθεί, απαγορεύει τη μεταβίβασή τους και βεβαίως κάθε έκδοση νέας άδειας προκειμένου να προχωρήσει η κατεδάφιση. Ακολούθησε εξώδικο από τους αντιδίκους με την εντολή «υλοποιήστε την απόφαση».

Στο συρτάρι η απόφαση
Ο δήμος αρνείται να υπογράψει το υπηρεσιακό έγγραφο για την απόφαση κατεδάφισης. Αυτή βρίσκεται ακόμη στο συρτάρι και οι εκτιμήσεις λένε ότι θα παραμείνει εκεί καθώς το δήμος δεν σκοπεύει να πάρει την ευθύνη των λουκέτων και της ανεργίας των εκεί εργαζομένων, ούτε βεβαίως έχει τη δυνατότητα να αποζημιώσει τους καταστηματάρχες που πήραν τα καταστήματα με διαγωνισμό. Θα αναλάβει την ευθύνη μιας πιθανής ποινικής δίωξης; Αυτό είναι κάτι που μελετάται από τους νομικούς του, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε και δεύτερο εξώδικο από τους ενδιαφερόμενους, του ιδρύματος Τοπάλη που κίνησαν την όλη διαδικασία και έχουν αρχίσει να απειλούν με μηνύσεις.

Η δέσμευση Παπανάτσιου
Την ίδια ώρα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αχαϊας έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για την προώθηση λύσης μέσω της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου η οποία τους διαβεβαίσε ότι θα δοθεί με νομοθετική ρύθμιση παράταση στην λειτουργία των καταστημάτων από τρία έως και πέντε χρόνια, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με το υφιστάμενο καθεστώς. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι με βάση το νόμο, εντός αιγιαλού και παραλίας δε μπορεί να νομιμοποιηθεί τίποτα, ωστόσο μπορεί να εξαιρεθεί από την κατεφάδιση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η νομοθετική ρύθμιση με τη συνεργασια των Υπουργείων Οικονομικών, Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων είναι έτοιμη και αναμένεται να καταθετεί στη Βουλή ίσως και μέσα στην εβδομάδα.

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

(πηγή 7 Μέρες Ενημέρωση)

You May Also Like