Παντελής Παντελίδης : Το μήνυμα όλο νόημα του πρώην στενού συνεργάτη του από την Πάτρα: «Έπος και διάβρωση»

Σαν σήμερα ,πριν δύο χρόνια, λίγο μετά τις 08:00 την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, ένας νέος άνθρωπος και λαοφιλής τραγουδιστής, που είδε το άστρο του να εκτοξεύεται τα τελευταία χρόνια, ο Παντελής Παντελίδης, έχασε τη ζωή του σε τροχαίο στη λεωφόρο Βουλιαγμένης. 

Από τότε έως σήμερα, σαφέστατα, έχουν αλλάξει πολλά. Κι, όμως, κάποιοι δεν ξεχνούν το όνομά του. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι ο Αργύρης Διαβολίκης , ο οποίος συνεχίζει με την ίδια δύναμη , θέρμη και, προπαντός, ειλικρίνεια και η ανιδιοτέλεια να κρατά ζωντανή τη μνήμη του. 

Διαβάστε επίσης : Αποκλειστικό : Συγκίνηση και συμβολική κίνηση εις μνήμη του Παντελή Παντελίδη ! (ΦΩΤΟ)

Στο τελευταίο μακροσκελές ποστ του, ο άλλοτε στενός του συνεργάτης και επιστήθιος φίλος , από την Πάτρα που βρίσκεται από σήμερα το μεσημέρι για  λόγους που , προς το παρόν, δεν έχουμε ανακαλύψει, αναφέρει :  

«Κάθε φορά που εξωτερικεύω τις σκέψεις μου για το θέμα και ειδικά σε περιστάσεις όπως το κλείσιμο ενός ακόμα έτους, επιλέγω να μην στρέφω κατά πολύ τον λόγο μου σε άτομα και καταστάσεις που ίσως και να μολύνουν κατά την γνώμη μου την εικόνα του εκλιπόντος.

Προφανώς και ξεκινώ με την θετική πλευρά του θέματος. Η λέξη “έπος” σημαίνει και λόγος (άρα στίχος) όπως και αφήγηση (άρα ερμηνεία). Νοηματικά σχετίζεται με την έννοια ιστορώ… δηλαδή στην σύγχρονη διάλεκτό μας, γράφω ιστορία. Επίσης, στην προέκταση της η λέξη έπος, εξελίχθηκε και ως “εποποιία”, δηλαδή και ως ηρωικά, μεγαλόψυχες πράξεις. Αναλύοντας, προσθέτοντας και τοποθετώντας τα παραπάνω κομμάτια στην δική μας ιστορία, νοιώθω πολλά από αυτά να τα επιβεβαιώνω (και να τα έχουμε ζήσει πολλοί) κοντά και παραπλεύρως του Παντελή. Ίσως όχι τόσο το “ηρωικό” κομμάτι για να μην υπερβάλουμε. Αλλά… έγραψε όλα τα τραγούδια μόνος του στεκούμενος όρθιος απέναντι και κόντρα σε κάθε καλοδουλεμένο σύστημα, ερμήνευσε και ταξίδεψε τους περισσότερους όσο κανείς τα τελευταία χρόνια, έκανε τραγούδι τον πόνο την χαρά αλλά και την καψούρα μας, ανάγκασε σε κωλοτούμπες πολλούς “μεσημεριανούς” και όχι μόνο, προκάλεσε και άλλαξε πολλά αλλά δεν κατάλαβαν ή δεν ήθελαν να καταλάβουν την αθωότητα των στίχων του και του σκεπτικού του. Τον έκριναν και του επέβαλαν να κατεβάσει το δημιούργημα του … το έργο του. Κάτι που στο μυαλό μου είναι πρόστυχο και αλήτικο !!! Τους πηραξε μάλλον ότι οι εμπνεύσεις του ήταν τόσο αγαθές που ούτε αυτό δεν θα μπορούσαν να αντέξουν. Δεν έγραφε για μάγκες και γαλαζοαίματους κοκάκηδες αλλά για τον απλό λαό και την καθημερινότητα τους. Δεν μοιράστηκε ποτέ τον ιδρώτα του μαζί τους (!!) και πονούσε πολύ αυτό !!! Ήταν είναι και θα είναι μισαλλόδοξοι και άνθρωποι με γνώμη βουτηγμένη στο χρήμα ! Πάντα όσοι είναι επικίνδυνα καλοί, αντιμετωπίζουν πολλά φίδια που δεν μπορούν να αλλάξουν το δέρμα της σαπίλας και του ψευτοgossip. 

Έμεινε, και αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει κανείς (εκατέρωθεν !!!) στην ιστορία του Ελληνικού τραγουδιού, ως ένας πολύ μεγάλος καλλιτέχνης με δυνατότητες που σπανίζουν, ως ένα ακατέργαστο μουσικό διαμάντι αλλά και ένα πολυεργαλείο, που προφανώς για κακό πολλών αλλά και για καλό δικό μας, θα συνεχίσει να ηχεί όμορφα στα δικά μας ακουστικά συστήματα και απειλητικά προς κάθε άλλο !!! 

Οι δυνατότητες και η μουσική του διάνοια του ήταν σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο και άφησε σε εκκρεμότητα υποσχέσεις για πολύ μεγάλα πράγματα. Ελάχιστοι γνωρίζουν το μέγεθος της φιλοτιμίας του προς γνωστούς και αγνώστους… την διάθεση του για συμβουλές, για στήριξη αλλά και την πρόθεση και την δυνατότητα του να αλλάξει την τυχών κακή ψυχολογία σου. Όλα αυτά σημαίνουν κάτι από τα παραπάνω… δηλαδή μεγαλόψυχες πράξεις και φιλοτιμία. Σε όλους αυτούς τραγουδά, να είναι καλά εκεί που είναι και ότι προσεύχεται τα βράδια !!! 

Κλείνω το παραπάνω σκεπτικό μου, λέγοντας ότι μας λείπουν όλα… η φωνή του, τα τραγούδια του, η παρέα και οι ατάκες του… μα πάνω απ όλα, λείπει η συνέχεια του… μουσικά θα είναι πάντα εδώ, θα κατοικεί στις καρδιές μας αλλά αυτός ο τυπάρας, έπρεπε να είναι εδώ. Να μείνει εδώ, γιατί τα όνειρα τα έκανε μαζί μας αλλά δεν πρόλαβε να ζήσει σχεδόν κανένα δικό του… ας έμενε εδώ, απλά για να απολαύσει αυτός τα δώρα που άφησε σε ολους μας.
Κάθε έπος και κάθε ιστορία, προσελκύουν (χωρίς να κατανοώ απόλυτα τον λόγο), ανθρώπους παράσιτα, με μολυσμένες σκέψεις και διαβρωμένα μυαλά. Δεν έχω διάθεση και χρόνο να πω πολλά για αυτά τα καθημερινά υποπόδια της βρωμιάς και του “και καλά”. Αυτά λοιπόν τα σακατεμένα μυαλά μη κατανοώντας την ευαισθησία και τον σεβασμό που απαιτεί μια τέτοια περίπτωση, πράττουν εις βάρος της ιστορίας και της πορείας που χάραξε αυτό το παιδί και προσβάλουν με κάθε τους κίνηση όλα τα παραπάνω. Ας μαζευτούν από μόνοι τους όσο προλαβαίνουν “γιατί ο καιρός γαρ εγγύς” !!!

Κλείνω με ένα απόσπασμα από το κείμενο που ανάρτησε 2-3 μέρες μετά τον θάνατο του Παντελή, μια καλή φίλη και πολύ καλή δημοσιογράφος.
Η κα Άννα Τσιάλτα έγραψε μεταξύ άλλων :

(Ο Παντελής που γνώρισα εγώ κάποτε με την κιθάρα είναι αυτός …. Και αυτός θα παραμείνει στην καρδιά και στην ψυχή όλων …. Γιατί ήταν ο μόνος Αληθινός που πέρασε και όσο ρατσισμό κι αν έφαγε δεν το έβαλε κάτω και έκανε το Όνειρο του πραγματικότητα …. Όνειρο που κάποιοι …ότι κι έκαναν δεν το κατάφεραν ποτέ (και ούτε θα το καταφέρουν)

Ο Παντελής ήταν η χαμένη περηφάνια μας
Το απλό λαϊκό παιδί μεγαλωμένος από μια οικογένεια σωστή που Πέτυχε
Το σεμνό παιδί που λατρεύτηκε αλλά έμεινε Αντιστάρ ….
Ο αγνός καλλιτέχνης που τραγούδαγε ότι αισθανόταν και μόνο …
Ο Μάγκας που βρήκε τρόπο Τίμιο και ανέβηκε
Το φτωχόπαιδό που κέρδισε Τίμια μεγάλο μέρος πίτας από πολλούς που ήταν λαμόγια
Το παιδί που κατέκτησε Κορυφή χωρίς βρωμιές και σπρωξίματα ….
Ο Λεβέντης που τίμησε τις Ένοπλες Δυνάμεις ….
Ο Καθαρός Έλληνας που δεν κώλωσε ποτέ …
Ένας Ατόφιος Άνθρωπος που ξεφτίλισε την Δηθενιά … μέσα στο γήπεδο της
Αυτό ήταν ο Παντελής …. Ένας Ωραίος Έλληνας …. Ένα παιδί του λαού !! 
Για αυτό τον αγάπησε ο κόσμος γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη να αισθανθεί και να αγαπήσει να κλάψει να μιλήσει να μιλήσει με την καρδιά του …
Τελικά ο ΘΑΝΑΤΟΣ πουλάει φίλοι μου)

Λείπεις Πανελάκο… και θα λείπεις πάντα. ΑΔ -> CUS man !!!

ΥΓ. Υπάρχουν πολλοί και σημαντικοί άνθρωποι που στην ζωή και την όμορφη πορεία του Παντελή, έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο και στήριξαν κάθε του βήμα..!!! Μετατράπηκαν (άλλοι από μόνοι τους και άλλοι όχι) σε ανύπαρκτοι !!!
ΥΓ2. Παρ όλα αυτά, το γλέντι που κάνει σε κάποιους, συνεχίζεται !!!
ΥΓ3. Η δόξα και η καριέρα, τροποποιεί τις καταστάσεις. Και όχι μόνο –
ΥΓ4. Το έπος μικρά ανθρωπάκια, δεν διαβρώνεται ποτέ !!!
ΥΓ5. Αυτό νοιώθω ότι πρέπει να είναι και θα είναι το τελευταίο μου κείμενο για τον Παντελή. Αρκετά είπαμε φίλοι και γνωστοί μου. Ίσως κάποια στιγμή να πείσουν οι τύψεις τους εισαγγελείς να στείλουν σε δίκη την υπόθεση για να τιμωρηθούν οι τυχόν ένοχοι ή να δικαιωθούν κάποιοι άλλοι … εις το επανιδείν !

Ζήτω συγνώμη για το τεράστιο κείμενο μου. Βέβαια για αυτόν τον Άνθρωπο θα μπορούσα να γράφω βιβλία !!!»

 

You May Also Like