«Τόλμησε να κοιτάξει ψηλά με το κεφάλι χαμηλά»

Του Ηλία Τσίπα

Κάποιοι άνθρωποι γεννήθηκαν έχοντας εκ των προτέρων έναν προορισμό. Και σ’ αυτούς φεύγει πρώτα η ψυχή και μετά το χούι, όπως αναφέρει η λαϊκή ρήση. Ο Κώστας Μπερτάκης, ιδιοκτήτης των νυχτερινών κέντρων Teatro – Fantasia & Vogue και ας μην ξεχνάμε φυσικά ότι ανέδειξε και επέβαλε δυναμικά τον αδικοχαμένο τραγουδιστή Παντελή Παντελίδη , είναι ένας απ’ αυτούς, καθώς είχε ένα μοναδικό χάρισμα, το επιχειρηματικό δαιμόνιο.

Είναι απόλυτος πολλές φορές κι αυτό είναι μια συνειδητή επιλογή. Δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στους άλλους να παρεμβαίνουν στη ζωή του, να «κουμαντάρουν» τις επιλογές του, να έχουν άποψη για τα λάθη του. Δεν επιτρέπει στους ανθρώπους, που δεν του είναι σημαντικοί, να κατευθύνουν τις αποφάσεις του και τον τρόπο που ερμηνεύει τον κόσμο του. Τραβά τις κόκκινες γραμμές του , για να τους κάνει ξεκάθαρα τα όρια της ανοχής, της αντοχής και της υπομονής του.

Τι θα έκανε σε περίπτωση που ολοκληρωνόταν η ενασχόλησή του με την δυναμική δραστηριοποίηση στον πάντα εύθραυστο χώρο των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης..; «Μα, θα προτιμούσα να πεθάνω…» αναφέρει με ιδιαίτερα κατηγορηματικό τρόπο στα άτομα του άμεσου και στενού κοινωνικού του περίγυρου και εξηγεί: «Τι το πιο εύκολο να κάθομαι σε ένα γραφείο και από κει να συντονίζω και να ελέγχω την εργασία μου Αλλά δεν θέλω να κοροϊδέψω κανέναν. Μερικά πράγματα δεν θέλουν πολύ σκέψη, απλά παίρνεις το ρίσκο και το τολμάς». Και αν λάβουμε υπόψη την εν γένει παρουσία του στον δύσκολο νυχτερινό στίβο, μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα ότι είναι … αυτοδημιούργητος. Ένας τίτλος τιμητικός, το μεγαλύτερο παράσημο.

Η επιτυχία όμως παρά εύκολη υπόθεση ήταν για τον γεννημένο πριν από 39 χρόνια , σε μια κωμόπολη του Νομού Ηρακλείου , Κρητικό παλαιάς κοπής . Ιδίως αν αναλογιστούμε πως , στην Ελλάδα του φθόνου η επιτυχία του… προκάλεσε ζήλια κακία και υστεροβουλία, ευκόλως συμπεραίνουμε πως ο δρόμος του δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα…

Παρά το γεγονός ότι τον περίμεναν με το δάχτυλο στη σκανδάλη, αυτός τόλμησε να κοιτάξει ψηλά με το κεφάλι χαμηλά. Σε μια πολύ κρίσιμη και επικίνδυνη καμπή για την «νύχτα» , αναζητεί τις συνθήκες που θέλει, κι αν δεν τις βρει, τις διαμορφώνει μόνος του. Κινούμενος δηλαδή στη λογική ότι όταν η συνέχεια γίνεται ζόρικη, οι ζόρικοι συνεχίζουν, μπαίνει μπροστά στον αγώνα για να αποσπάσει νέες κατακτήσεις

Για όλους τους παραπάνω λόγους , αναφερόμαστε πυκνά συχνά στο πρόσωπο του . Γιατί παρά τις νίκες και τα ρεκόρ που έχει ήδη καταρρίψει, συνεχίζει να κρατάει χαμηλά το κεφάλι και να παραμένει πάντοτε ταπεινός και ο ίδιος . Αφού ο ίδιος γνωρίζει πως υπάρχουν μερικά πράγματα που κερδίζονται, δεν χαρίζονται . Αυτά που δεν μπορείς να αγοράσεις με λεφτά είναι τρόποι (τους μαθαίνεις), ηθική και αξιοπρέπεια, σεβασμό (τον κερδίζεις), χαρακτήρα (γεννιέσαι μ’ αυτόν), κοινή λογική (την αποκτάς), εμπιστοσύνη (την κερδίζεις), υπομονή (άστο καλύτερα), στυλ (άστο καλύτερα), ακεραιότητα (όχι σήμερα, ας μιλήσουμε μια άλλη μέρα για αυτήν) και αγάπη (χωρίς λόγια).

Η λίστα είναι μεγάλη, και ο Κώστας αφήνει την συμπεριφορά του να μιλήσει για αυτά.

You May Also Like