Πάτρα: Ανησυχία για τον αμίαντο που απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα μετά την κατάρρευση κτιρίου

Κλιμάκιο επιστημόνων από την Αθήνα βρίσκεται στο παλιό λιμάνι της Πάτρας και καταγράφει, με τη βοήθεια ειδικού μηχανήματος μέτρησης των επιπέδων του αμιάντου, το ποσοστά που διοχετεύθηκαν από το καρκινογόνο υλικό στην ατμόσφαιρα, μετά την κατάρρευση του κτηρίου, η στέγη του οποίου είχε κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από αυτό το υλικό.

Ήδη επικρατεί μεγάλη ανησυχία στην ιατρική και όχι μόνο κοινότητα της Πάτρας, καθώς μετά την κατάρρευση του παλιού κτιρίου ένα μεγάλο λευκό σύννεφο σκόνης κάλυψε την γύρω περιοχή.

Ο αμίαντος είναι ένα υλικό άκρως επικίνδυνο για την υγεία. Τα προϊόντα αμιάντου είναι επικίνδυνα όταν υπόκεινται σε ρωγμές ή σπάζουν, διότι τότε απελευθερώνουν μόρια επικίνδυνης σκόνης στον αέρα.

Τα μόρια σκόνης του αμίαντου είναι επιμήκη και όταν εισπνέονται «σχίζουν» τους ιστούς των πνευμόνων όπου εγκαθίστανται και μπορεί να παραμείνουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της μεγάλης τους ανθεκτικότητας, χωρίς να μπορούν να απομακρυνθούν.

Όπως αναφέρει το tempo24.news, πολλοί πολίτες που έσπευσαν στο σημείο να δουν τι συμβαίνει έχουν ήδη εκτεθεί στον αμίαντο που υπήρχε ή υπάρχει ακόμα και στις ελάχιστες ποσότητες στον αέρα που αναπνέουν και ζητούν να μάθουν αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Οι επιστήμονες πάντως εφιστούν την προσοχή και πολλοί είναι αυτοί που ζητούν να γίνουν και έλεγχοι από τις αρμόδιες Υπηρεσίες στην ατμόσφαιρα.

You May Also Like