Πρωτοβουλία Αλέξανδρου Καλλέργη για το Μουσείο : Ζητώ μία κοινή συνεργασία για το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης

Σε λίγες ημέρες θα ανακοινώσει τα σχέδια και τις προτάσεις προς τους φορείς

Τα στοιχεία που ανακάλυψε ο γνωστός πατρινός επιχειρηματίας Αλέξανδρος Καλλέργης συγκλονίζουν. Όπως δήλωσε στον «Κόσμο» πληροφορήθηκε πως το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, το κόσμημα της πόλης, έχει τόσο μικρή επισκεψιμότητα που εισπράττει κάθε εβδομάδα… 60 – 100 ευρώ από εισιτήρια! Οσο για τα έξοδά του; Μόνο το ρεύμα κοστίζει 40.000 ευρώ το δίμηνο!

Ο κ. Καλλέργης διατηρεί γραφείο της επιχείρησής του, ακριβώς απέναντι από το Μουσείο. Και αν μη τι άλλο ως άνθρωπος που αγαπά την πόλη του και την ιστορία της, θλίβεται από το γεγονός της μικρής επισκεψιμότητας και μάλιστα σε ένα μουσείο που έχει βραβευθεί ως το δεύτερο καλύτερο στην Ελλάδα, μετά από αυτό της Ακρόπολης.

Μιλώντας στον «Κόσμο» ο κ. Καλλέργης δήλωσε: «Το Μουσείο μας δυστυχώς είναι ξεχασμένο. Δεν έχει την επισκεψιμότητα που του αξίζει. Εχει υψηλό πολιτιστικό πλούτο, σημαντικά ευρήματα και είμαι βέβαιος πως ακόμη και πολλοί Πατρινοί δεν το έχουν επισκεφθεί. Είναι το δικό μας μουσείο, και αν μη τι άλλο θα πρέπει να το στηρίξουμε»!

Ο κ. Καλλέργης προτείνει στους φορείς της περιοχής να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. «Έχουμε καθήκον και χρέος να αναδείξουμε το Μουσείο. Θα πρότεινα μία κοινή συνεργασία έτσι ώστε το Μουσείο να γίνει ένα από τα «σήματα κατατεθέντα» της Πάτρας. Τι ζητάμε; Μία στάση στο Μουσείο. Πρέπει να δώσουμε στον επισκέπτη καταλάβει πως η Πάτρα έχει ένα αξιόλογο χώρο. Είναι πολλά που θα πρέπει να γίνει. Όμως πάνω από όλα θέλει συνεργασία. Με κάποιες συντονισμένες κινήσεις το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών μπορεί να γίνει σημείο αναφοράς της πόλης».

Ο γνωστός πατρινός επιχειρηματίας δήλωσε πως είναι βέβαιος πως οι τοπικοί φορείς κάνουν ότι μπορούν. Όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση απαιτείται κοινή σύμπραξη. Ολοι γνωρίζουμε πως η Πάτρα αποκτά σιγά σιγά τουρισμό. Τα ξενοδοχεία της Δυτικής Αχαϊας και Βόρειας Ηλείας είναι γεμάτα. Στον Αραξο έρχονται συνεχώς τσάρτερ. Δήμαρχος και Περιφερειάρχης κάνουν ότι μπορούν. Θα πρέπει όμως και οι πολίτες να βοηθήσουν σε αυτό»!

Ο Αλέξανδρος Καλλέργης έχει ήδη ένα πλάνο συγκεκριμένων προτάσεων τις οποίες θα θέσει υπ’ όψιν των φορέων..! Είναι αποφασισμένος να βοηθήσει όσο και όπως μπορεί στον κοινό στόχο που είναι να γνωρίσουν οι επισκέπτες αλλά και οι Πατρινοί την ιστορία της πόλης, μέσα από τα εκθέματα που φιλοξενούνται σε αυτόν τον υπέροχο χώρο του νέου Μουσείου στην Εθνική οδό.

Θέσαμε το ζήτημα της αξιοποίησης του Μουσείου και σε εκπροσώπους φορέων της πόλης. Με αφορμή την πρωτοβουλία του επιχειρηματία Αλέξανδρου Καλλέργη. Όλοι συμφωνούν ότι κάτι θα πρέπει να γίνει…! Μάλιστα αρκετοί τόνισαν πως θα πρέπει να υπάρξει μία κοινή στρατηγική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : «Μαραζώνει» το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας – Μηδαμινά τα έσοδα, πολλές χιλιάδες ευρώ μηνιαίως τα έξοδα

%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%cf%84%ce%af%cf%84%ce%bb%ce%bf

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ (Αντιπεριφερειάρχης Αχαϊας)!

«Η επισκεψιμότητα του Μουσείου είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Χρειάζονται συνδυασμένες δράσεις. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε και το γεγονός πως οι αποστάσεις μειώνονται με τους νέους δρόμους που κατασκευάστηκαν. Θα πρέπει λοιπόν να δημιουργήσουμε το σωστό περιβάλλον. Και φυσικά να μην περιμένουμε… μόνο από τους άλλους»!

ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ (Δήμαρχος Πατρέων):

«Ο Δήμος κάνει ότι μπορεί για την επισκεψιμότητα του Μουσείου. Πρόσφατα φιλοξενήσαμε 8 ΚΑΠΗ από άλλες περιοχές της χώρας. Ολοι πήγαν στο Μουσείο. Όμως ο Δήμος είναι οι δημότες. Χρειαζόμαστε τους πάντες σε αυτή την προσπάθεια. Εμείς οι πολίτες θα διαμορφώσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να έχει το Αρχαιολογικό Μουσείο την θέση που του αξίζει. Και να διώξουμε τα ζιζάνια που κάθε φορά μας εμποδίζουν να κάνουμε κάτι»!

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ (Πρόεδρος Ξενοδόχων):

Οι τουρίστες ενδιαφέρονται για το μουσείο. Όμως είναι γεγονός πως είμαστε αρκετά πίσω. Θα πρέπει να το αναδείξουμε. Εχουν περάσει χρόνια και η κατάσταση δεν είναι αντάξια ενός τέτοιου κοσμήματος που διαθέτει η πόλη. Εχουμε θησαυρούς και δυστυχώς τους κρύβουμε κάτω από το χαλί.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ (Ανεξάρτητος Βουλευτής):

Είναι πανθομολογούμενο ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας αποτελεί κόσμημα για την πόλη. Λειτουργεί άρτια και προσφέρει πολύτιμο παιδαγωγικό και πολιτιστικό έργο.

Η νευραλγική θέση του Μουσείου στην Αχαϊκή πρωτεύουσα, την πύλη προς και από την Ευρώπη, σηματοδοτεί την πολιτιστική οντότητα της Ελλάδος και όποιος επισκέπτεται τον χώρο αντιλαμβάνεται τον πνευματικό και πολιτιστικό πλούτο που έχει «δανείσει» η χώρα μας σε όλη την οικουμένη.

Χαίρομαι, επιπροσθέτως, γιατί το συγκεκριμένο Αρχαιολογικό Μουσείο καταδεικνύει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, που έχουν εκτιμηθεί κατά καιρούς από τις εκατοντάδες χιλιάδες των επισκεπτών του. Είναι αυτονόητο, πως ένα τέτοιο πετράδι μνήμης, ιστορίας, πνευματικής τροφής και πολιτισμού πρέπει να το διαφυλάσσουμε σαν κόρη οφθαλμού».

ΝΙΚΟΣ ΔΟΥΡΟΣ (Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Μουσείου)

Θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι ώστε να βάλουμε το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, αυτό το «κόσμημα» και ναό της ιστορίας μας, στις προτεραιότητες μας ώστε να γίνει πιο γνωστό. Ηδη εμείς ως Σύλλογος θα φτιάξουμε ένα περίπτερο στο λιμάνι και θα δίνουμε φυλλάδια στους τουρίστες. Σχεδιάζουμε επίσης και την δημιουργία κερκίδας ώστε να γίνονται εκδηλώσεις σε χώρο δίπλα από το Μουσείο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΙΖΟΥΛΗΣ (Βουλευτής Αχαϊας ΣΥΡΙΖΑ)

Να ανοίξει ο χώρος του Μουσείου και για άλλες εκδηλώσεις . Μπορεί να γίνουν δράσεις ανάδειξης του μουσείου, όπως θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και άλλα. Αυτές οι δράσεις μπορούν να γίνουν και εντός αλλά και στον εξωτερικό χώρο του μουσείου.

Έχουμε ένα πρόβλημα στην Πάτρα . να προσελκύουμε τουρισμό. Έχουμε πρόβλημα με την συντονισμένη προβολή της χώρας. Λείπει ένα ετήσιο πλάνο της προβολής της πόλης αναδεικνύοντας τα καλά της πόλης και έτσι να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα για να προσελκύσουμε τον ξένο και τον Έλληνα . Μέσω του πολιτισμού θα αναδειχθεί η πόλη και παράλληλα το μουσείο το αρχαίο ωδείο αλλά και το κάστρο.

πηγή : εφημερίδα “Κόσμος”

You May Also Like